top of page

Päivitä tietosi puutarhamarjoista

Päivitetty: 11. maalisk. 2023

Jos pidät kotoisia puutarhamarjojamme tylsinä ja happamina, suosittelen sinua päivittämään tietosi tälle vuosikymmenelle.Tämä kirjoitus sisältää affiliate-linkkejä ja linkit on merkitty *tähdillä*. Tämä tarkoittaa, että tuet blogiani pikkuisella summalla ostaessasi linkkini kautta. Linkin käyttäminen ei aiheuta sinulle lisäkuluja.


Syön marjoja päivittäin ja olen niiden suhteen täydellisen omavarainen. Olen ehkä onnekas, koska minulle maistuvat happamatkin marjat ilman sokeria ja kaikkien marjojen syönti on helppoa. Jos koet pihasi vanhat viinimarjat hankaliksi käyttää ärhäkän makunsa takia kannattaa luoda katsaus uudempiin marjalajikkeisiin. Esimerkiksi mustaherukasta on hyvin saatavilla suurimarjaisia ja makeita lajikkeita, kuten jo jonkun aikaa markkinoilla ollut Pohjan jätti ja uudempi Mikael.


Suuremmissa puutarhaliikkeissä usein vierailevat tietävät, kuinka markkinoille tulee joka vuosi jännän oloisia marjauutuuksia. Harmikseni liikkeiden myyjät eivät aina tiedä mitä myyvät, eivätkä ole itse maistaneet kaikkia myynnissä olevia lajikkeita. Olen itse saanut paljon apua *Leif Blomqvistin kirjasta Puutarhamarjamme.*


Opin kirjasta esimerkiksi ettei valitsemani hunajamarjan eli marjasinikuusaman lajikkeet olleet parhaat mahdolliset ja moni tekee kuten minä ja kerää marjat syötäväksi liian aikaisin. Sininen väri ei vielä tarkoita, että marja on kypsä.Lämpenevän ilmaston ainoa hyvä puoli on, että voimme kokeilla uusia marjoja. Kirjassa esitellään paljon niin kanadalaisia, venäläisiä kuin kauempaakin tulevia marjauutuuksia. Oman pihani eksoottisimmat marja-asukkaat lienevät tällä hetkellä vasta viinirypäleet ja marjapihlajat. Vaihtoehtoja viinimarjoille on siis olemassa, jos tietää mistä etsiä. Valikoima voi yllättää!


Koitan aina uutuksien lisäksi etsiä tapoja pidentää marjojen sadonkorjuuta pidemmälle syksyyn, sillä en millään ehdi kerätä kaikkea heinä-elokuussa. Jos pihani ei olisi jo täynnä tavallista vadelmaa, valitsisin mukaan vielä ainakin syysvadelmia. Tiesitkö että on olemassa myös mansikoita, jotka tuottavat satoa syksyyn asti?


Kotimaisia puutarhamarjojamme arvostetaan mielestäni liian vähän, ehkä mansikkaa lukuun ottamatta. Monesta on luksusta ostaa muovipaketillinen pensasmustikoita kaupasta, mutta kukaan ei tuhlaisi rahojaan vaikka punaisiin viinimarjoihin. Joka syksy valitellaan metsiin jäävien marjojen suurta määrää, mutta väitän että harmittavan suuri osa vanhojen pihojen marja-aarteistakin jää käyttämättä.


Terveisin, Stella

Tutustu kirjaan *Puutarhamarjamme*

Katso myös muut kirjavinkkini!


Katso videoni Marjoja koko vuodeksi!


Comments


bottom of page