top of page

Näissä voit olla omavarainen

Päivitetty: 19. elok. 2022

Täydellinen ruokaomavaraisuus on Suomen oloissa hankalaa, mutta on elintarvikkeita joita on helppo kasvattaa, kerätä ja säilöä koko vuodeksi pienemälläkin pihalla.


Katso video tai lue postaus alta:


Marjat

Moni meistä on saanut verenperintönä vahvat marjastusgeenit. On hullua ostaa keskellä talvea kaukaa tuotuja hedelmiä kotimaisten marjojen sijaan. Marjojen tarve on helppo laskea miettimällä paljonko niitä tulee syötyä päivittäin. Oma yhden hengen talouteni tarvitsee vähintään noin 3-4 ämpärillistä marjoja, sillä syön niitä joka ikinen ilta. Ei mikään mahdoton tehtävä poimittavaksi jos marjat koostaa niin mustikoista ja puolukoista kuin nopeammin kerättävistä viinimarjoista ja mansikoista.


Sienet

Hyvänä syksynä suppilovahveroita tulee kerättyä niin paljon, että makuun saattaa jossain vaiheessa kyllästyä. Vaihtelua hommaan saa opettelemalla uusia sienilajeja ja villejä reseptejä. Jos kaikki metsäsienet on jo kokeiltu, voi kotipihalle perustaa osterivinokkaita pursuavia sienipetejä tai ympätä vaikka siitakesieniä koivutukkeihin. Kuvassa koivunoksiin on ympätty koivunkantosientä.



Yrtit

Monivuotiset yrtit ovat todella helppoja kasvatettavia ja tuottavat levitessään suuren sadon. Kuivattuna ne vievät kaapissa vähän tilaa ja ainakin timjamin, oreganon, lipstikan, persiljan, tillin, salvian, mintun ja monet muut voi jättää kauppaan. Kokeile myös yrttisuolan valmistusta!


Tee

Yrttiteet eli haudukkeet vaativat itselläni vähän totuttelua, mutta mitä enemmän kokeilen uusia yhdistelmiä, sitä vähemmän kaipaan kaupan teepusseja. Teeainesten hiostaminen tuo hommaan myös uusia makumaailmoja.


Valkosipuli

Talvivalkosipulin menekki on helppo laskea ja kasvattaa tarvittava määrä omalla kasvimaalla. Kerran omaa tarvivalkosipulia syötyään, ei edes halua palata tylsän makuisiin kaupan sipuleihin. Valkosipuliomavaraisuus tarkoittaa kuitenkin sitä, että on opittava hyödyntämään valkosipulin vihreät versot ja itusilmut ruuanlaitossa, sillä itse kynnet lähtevät keväällä itämään säilytyksessä.


Chili

Olit sitten chilin suurkäyttäjä tai taviskäyttäjä pystyt takuuvarmasti kasvattamaan ja säilömään suosikkilajikkeitasi koko vuodeksi kuivaamalla, pikkelöimällä tai pakastamalla.


Säilykkeet ja hillot

Kasvihuone- ja avomaakurkut sekä punajuuret ovat satoisia ja jos pihalta löytyy vielä piparjuurta, valkosipulia, tilliä ja mustaherukanlehtiä on helppo pyöräyttää useampi purkki kurkku- ja punajuurisäilykkeitä kellariin. Hillon suhteen meillä on varmasti eri kulutustottumuksia ja makumieltymyksiä, mutta väitän ettei vuoden hillomäärän keittely ole sekään mikään mahdottomuus.



Hapapetut tuotteet

Minua värisyttää kaupan hapankaalin kilohinta sen verran paljon, että hapatan mahdollisimman suuren osan sadostani. Kulutan hapatettuja kasviksia päivittäin eikä mikään määrä tahdo riittää, mutta tavallisen talouden on varmasti helpompaa säilöä hapankaalia vuoden tarpeiksi. Myös pavut ja pienet porkkanat ja monet muut kasvikset maistuvat ihanilta hapatettuina!


Osa pakastekasviksista

Olemme yksilöllisiä siinä mitä kasviksia ja paljonko valitsemme pakastealtaasta. Näin ollen omavaraisuuden onnistumisprosenttikin vaihtelee. Helppoja ja satoisia kasviksia ovat esimerkiksi pavut, pinaatti, nokkonen, mangoldi, kesäkurpitsa ja lehtikaali. Pienellä pihalla voi olla vaikeaa (ei mahdotonta) kasvattaa riittävästi perunoita ja juureksia koko vuodeksi, eikä niiden säilöminenkään ole ongelmatonta ilman hyvää kellaria. Juureksia voi kuitenkin myös esikeittää ja pakastaa kaupan keittojuurespussien tapaan.


Terveisin, Stella

bottom of page