Kirjoja omavaraisuudesta ja kotitarveviljelystä kasvissyöjille

Päivitetty: 25. heinä 2020

Jos haaveena on omavarainen elämä ilman lehmiä, kanoja ja lampaita, voi olla vaikeaa löytää sopivaa kirjallisuutta. Vielä vaikeammaksi asian tekee, jos toivoo oppivansa jotain kotitarveviljelystä kokonaan ilman eläinperäisiä lannoitteita. Lupaan että kirjalistani auttaa.Siinä missä sekasyöjä voi hankkia pari klassikkoteosta kirjahyllyynsä, kasvissyöjä joutuu etsimään ja yhdistelemään tietoa monesta eri lähteestä. Jotkut listan kirjoista ovat englannin- ja ruotsinkielisiä. Suosittelen, että merkitset tämän blogitekstin muistiin ja palaat siihen vielä myöhemmin. Päivitän tekstiä aina, kun uutta lukemista löytyy ja tietenkin voit myös itse ehdottaa sopivia teoksia. Huomaathan, että tässä kirjoituksessa keskitytään erityisesti ruokaomavaraisuuteen.


Kirjalistassani ei ole linkkejä verkkokauppoihin, koska blogini ei tee kaupallista yhteistyötä. Kirjoja on saatavilla kotimaisista tai kansainvälisistä verkkokaupoista sekä kirjastoista. Muista, kirjastoihin voi myös toivoa teoksia.Kirjoja omavaraisuudesta


Will Bonsall’s Essential Guide to Radical Self-Reliant Gardening (Will Bonsall 2015).

Tämä on ainoa vegaaniseen omavaraisuuteen liittyvä kirja, jonka olen onnistunut löytämään. Teos on kirjoitettu Yhdysvaltojen Mainen osavaltion ilmastossa ja antaa hyvän käsityksen siitä, miten paljon voidaan saavuttaa täysin ilman eläinperäisiä lannoitteita. Kirjan kirjoittaja Will Bonsall on sanavalmis persoona, jonka ajatuksia kannattaa guuglettaa. Tätä kirjaa suosittelen!


Seuraavat teokset käsittelevän omavaraisuutta yleisesti sekasyöjän näkökulmasta. Omasta mielestäni opuksissa on aika vähän asiaa kasvissyöjälle tai vegaanille. Tutustuisin kirjoihin silti.


Unelma omavaraisuudesta (Maria Österåker 2017).

Kauniisti toteutettu yleisteos omavaraisuudesta Suomen oloissa. Muista myös Marian blogi.


Självhushållning på Djupadal (Marie ja Gustav Mandelmann 2014).

Telkkarista tuttujen pitkän linjan luomuviljelijöiden ihanasti kuvitettu kirja omavaraisuudesta Djupadalin tilalla


The New Complete Book of Self-Sufficiency (John Seymor).

Alunperin 1970-luvulla ilmestynyt  omavaraistelijan raamattu, jossa käydään läpi kaikki omavaraisuuden osa-alueet energiasta, eläimistä, viljelystä ja käsitöistä lähtien. 


Ekologisk Odling & Självhushåll - på kvinnligt vis (Anna-Maj Hermansson Wandt 1997).

Vähän vanhempi ja ulkonäöltään ihanan kotikutoinen kirja oikean elämän omavaraisuudesta naisnäkökulmasta. Kirjoja kotitarveviljelystä


Puutarhakirjoja on olemassa valtavasti. Sanoisin, että ne on jaettu kauniisiin ylimalkaisiin fiilistelykirjoihin ja tiiliskivitietokirjoihin. Fiilistelykirjoja tai liian suppeita yleisteoksia et tältä listalta löydä. Minulle kotitarveviljelyssä on tärkeää myös itse puutarhan omavaraisuus, ravinteiden kierto, kompostointi ja siementen keruu. Osa kirjoista on valittu tämä mielessä pitäen. Olen kiinnostunut myös monivuotisista hyötykasveista ja luonnontuotteiden keräämisestä.


Riippumaton puutarha, Teollisen ruoantuotannon romahdus ja permakulttuurin perusteet (Riikka Kaihovaara 2012).

Kirjassa kyseenalaistetaan mahtavalla tavalla puutarhamaailman kaupallisuus ja kauneusihanteet. Nimensä mukaan kirja ohjaa omavaraisempaan puutarhanhoitoon. Tätä kirjaa suosittelen!


Omasta maasta, Omavaraisen kotipuutarhurin käsikirja (Bella Linde ja Lena Granefelt 2016).

Inspiroiva ja paljon tietoa sisältävä puutarhakirja, joka lupaa ruokaomavaraisuuden olevan mahdollista jopa melko pienilläkin viljelyaloilla. Tätä kirjaa suosittelen!


Palstalta parempaa (Arno Kasvi 2017).

Hyvä ja kattava perusteos hyötykasviviljelystä. Kirjasta todellakin huomaa, että sen on kirjoittanut ammattilainen. Tätä kirjaa suosittelen!


Vegan book of permaculture (Graham Burnett 2014).

Enemmän kuin pelkkä puutarhakirja, teoksessa käsitellään vegaanista permakulttuuria suhteessa kaikkeen ympärillämme.


Oma herne ja valitut pavut (Aura Koivisto ja Risto Sauso 2013).

Helppolukuisesti toteutettu kirja omien siementen keräämiseen, siemenperinnön vaalimiseen ja perinnöllisyyden ymmärtämiseen. Tätä kirjaa suosittelen!


Lavatarhuri, Kasvata satoa viljelylaatikossa (Haapalahti, Lehtonen ja Tuisku 2015).

Tämä kaunis kirja auttoi minut alkuun kasvimaaharrastuksen ja luonnonmukaisen viljelyn kanssa. 


Skillnadens Trädgård, Ett ekologiskt trädgårdsskafferi (Sara Bäckmo ja Maria Fors Östberg 2016).

Tarina Sara Bäckmon puutarhasta ja kasvimaasta, joka tarjoaa suuren perheen kasvikset melkein koko vuodeksi. Saralla on myös ihana blogi, podcast ja youtube-kanava. 


Vinterodling, Skörda när det är kallt (Sara Bäckmo ja Maria Fors Östberg 2018).

Saran toinen kirja, jonka nikseillä ainakin eteläisessä Suomessa asuvat voivat yrittää venyttää satokautta.


Fleråriga Grönsaker, Upptäck, odla, njut (Weiss, Sjöberg, Larsson 2016).

Kattava listaus monivuotisista hyötykasveista.


Skogsträdgården, Odla ätbart överallt (Philip Weiss ja Annevi Sjöberg 2018) Järkälemäinen tietopaketti, joka haastaa vanhat käsitykset siitä, että hyötykasvit kuuluvat vain kasvimaalle ja perinteiseen hedelmätarhaan. Katso myös blogi


Muista myös nämä!


Kotitarveviljelyn lisäksi syötävää kannattaa tietenkin myös metsästää, noh metsästä. Jokaisen hyllystä tulisi löytyä hyvä sienikirja ja perusteos villiyrttien hyödyntämisestä. Esimerkiksi Satu Hovin sekä Jouko ja Raija Kivimetsän kirjat ovat kivoja. Sadonkorjuun kommervenkkejä kannattaa opiskella myös erikseen säilömiseen, mehustamiseen ja muuhun käsittelyyn liittyvistä oppaista. Vielä yksi juttu, älä unohda kirpputoreja ja divareita! Vaikka villiyrtit ja omavaraisuus ovat olleet in jo useamman vuoden ajan, trendi ei ole missään nimessä uusi. Ihmisiä ei tunnu kiinostavan aiheeseen liittyvä vanhempi kirjallisuus ja divarit ovatkin pullollaan erilaisia hyviä kirjoja. Oma retrohyllyni näyttää tältä.


Terveisin, Stella

1 kommentti

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki