top of page

Biisonisnapsia maarianheinästä tai tuoksusimakkeesta

Päivitetty: 25. heinäk. 2020

Itse maustettu “Grasovka” vodka maistuu aniksen ja karvasmantelin sekoitukselta ja tehdään näin.


Aurinkoiset kevätillat houkuttelevat meidät aina pienelle kävelylle Tuusulanjärven rantaan ja kallioille. Seudulla kasvaa tuoksuheinää, jota käytetään esimerkiksi Grasovka (Bisongrass vodka) juoman mausteena. Luulin kasvia ensin maarianheinäksi, mutta kyseessä taitaakin olla tuoksusimake. Molemmat kasvit sopivat vodkan maustamiseen hyvin. Kokemuksemme mukaan tuoksusimake antaa makua vain keväällä poimittuna. Yhtenä vuonna olimme liikkeellä liian myöhään ja snapsit jäivät tekemättä. Kehotankin etsimään tätä kasvia toukokuussa.



Vanhankylänniemessä kasvava tuoksusimake viihtyy kuivalla kalliolla ja näyttää aika mitättömältä matalalta ruoholta. Jos tähkien varsia pureskelee, suun täyttää hetken päästä erikoinen yhdistelmä anista ja mietoa karvasmantelia. Makua antaa kasvissa oleva kumariini. Emme ole ikinä tajunneet testata onko makua myös kasvin lehdissä, koska pulloon on koristeellisuuden takia aina valikoitunut pienet tähkät varsineen.



Apumiehen reseptiin kuuluu tavallista vodkaa, aivan pieni annos sokerilientä ja tuoksuheinää maun mukaan. Jo muutama heinä antaa makua, mutta usein kokki laittaa vähän enemmän. Juoma on valmista parissa viikossa, mutta toki maku vahvistuu ajan myötä. Tuoksuheiniä on lukemani perusteella käytetty myös sängyn pehmusteena juuri miellyttävän tuoksun takia. Omaan nenääni tuoksusimake ei tuoksu ennen kuidun rikkomista tai uuttamista alkoholiin.  Ehkä maarianheinällä on vahvempi aromi? 


Kulttuurimaisemassa kävellessä jään aina miettimään onkohan tuoksusimakkeella maustettu aikoinaan myös Tuusulanjärven taiteilijoiden illanviettojen juomia.


Terveisin, Stella

bottom of page